Fish 349 Function Room

Located in the ground floor of a heritage building on a corner site, the existing dining room at Fish349 [a successful project previously completed by the practice] was conceived as a place which carefully mediated the relationship with its external context - mid-way along the popular commercial ‘strip’ of North Hobart.

The opportunity to add a Function Room to this already ‘complete’ space, immediately suggested a quality of ‘otherness’ for the addition – a simple enlargement would have destroyed the identity of the existing dining room. The function room extension was to occupy a space previously used for car parking, a less active side-street, thus giving way to the notion of an ‘internalised’ space – focused solely on its internal character.
 
The project was manifest as a fractured external container, struggling to contain the vibrancy of the interior space, with precise fragments giving way to form windows and skylights. The internal lining reinforces the fractured quality, taking further queues from the origami-like patterning of the Restaurants’ established logo.

The desire for an ‘anonymous’ external appearance allowed for simple construction methodology and consequently minimal construction time.  The very tight budget was therefore ‘freed up’ to focus on internal materials selection and construction.  Precast concrete panels were erected along two sides to form the rectangular new room in conjunction with existing walls to the building.

Lime-washed plywood wall and ceiling lining forms the internal envelope. Individual sections of plywood are strategically arranged in a ‘shattering’ pattern, separated by expressed panel joints – as though the assemblage is ‘coming apart at the seams’. Sections of plywood are removed to form windows and skylights, and on the rear wall one section is occupied by a painted projection screen.

The dark stained plywood floor of the existing dining room flows through from the newly formed entry, lapping up the rear wall of the new interior. This device acts to collect all of the miscellaneous furniture items into a single, consolidate volume.

 

2008 Tasmanian RAIA Awards
WINNER
Small Projects Architecture Award

Photography by Jonathan Wherrett