Paddington House

The site is a thin, two-storey terrace located in the inner-city suburb of Paddington.  The terrace consists of an original front section two rooms deep and two levels in height. This "cube" is attached to two, one-storey high boundary walls that extend for the full 30 metre length of the site. The existing program - sleeping in the rooms above and living spaces on the main level - will remain unchanged by the reconfiguration of the house.

This existing masonry component is understood as a "marker" within the greater landscape, defining the place of habitation of the inhabitants.  The potential exists for an understanding of the site as a "landscape" experience - as a metaphor or model of the greater landscape - rather than the conventional, and claustrophobic, inner-city experience of a precisely bounded domain subdivided into cellular spaces, animated in turn by set furniture arrangements. This project is intended as a critique of this "interior" mentality.

A new wall is inserted the length of the site, replacing the currently fragmented plan with a single element that unifies the house and courtyard, establishing a monumental scale appropriate for the evocation of a greater landscape connection.  Conversely, the intimate scale of the existing terrace is addressed in the complex manipulation of the wall, addressing programmatic requirements while implying smaller spaces along its length that approximate to the rhythm of the existing terrace.  The wall terminates at the end of the courtyard by turning to meet the existing masonry wall, detailed such that this existing wall disappears past it for an "infinite" distance beyond.

Opposite this new element, the existing boundary wall is left in-situ as an orthogonal counter against which the articulation of the landscape wall can be read. This wall too is animated by artwork, positioned to best exploit the most favourable presentation and lighting of the artwork and its relationship with the landscape wall opposite.